Introductie circulair ontwerpen

Over de workshop

In deze workshop leer je wat circulair ontwerpen is, welke ontwerpstrategieën je kunt hanteren en welke businessmodellen daarbij passen. Dit doen we aan de hand van praktijkvoorbeelden en praktische oefeningen.

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Dit betekent misschien ook voor jouw bedrijf dat het productportfolio de komende jaren kritisch onder de loep moet worden genomen. De meeste producten die op de markt komen, eindigen aan het einde van hun levensduur op de vuilstort of in de verbrandingsoven. Hierbij gaan waardevolle materialen verloren. Een Circulaire Economie vraagt om een andere manier van ontwerpen. In een Circulaire Economie is het van belang dat bedrijven aandacht hebben voor de levensduur, het hergebruik en de recycling van producten. In deze workshop verkennen we hoe je de huidige producten van je bedrijf kan verduurzamen en hoe je bedrijf op een nieuwe manier waarde kan creëren.

Aan het einde van de middag ben je bekend met de grondslagen van circulaire ontwerpen en heb je gezamenlijk met je collega’s nieuwe concepten voor circulaire producten ontwikkeld. Belangrijker nog: je hebt kennisgemaakt met een compleet nieuwe mindset. Een mindset die je de komende jaren waarschijnlijk hard nodig gaat hebben!

Deze workshop is onderdeel van het circulair ontwerpen traject. In dit traject wordt de theorie uit deze workshop gebruikt om een circulaire bedrijfsstrategie te ontwikkelen en een circulair productontwerp te genereren.

Specificaties

Tijdsduur 4 uur
Aantal personen 4 tot 12
Doelgroep Bedrijven
Traject Circulair ontwerpen traject

Wat gaan we doen?

Introductie

Presentatie over materiaalkringlopen, bedrijfs- en ontwerpstrategieën voor een Circulaire Economie

Verkenning

De duurzaamheid van huidige producten beoordelen en verbeterkansen identificeren

Strategie

Alternatieve bedrijfsstrategieën onderzoeken en evalueren

Ontwerp

Bestaande producten herontwerpen met oog op een circulaire bedrijfsstrategie

Afronding

Inzichten delen en vervolgacties bepalen

Wil je ook aan de slag gaan met het verduurzamen van jouw producten?

Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden
Telefoon (optioneel)

Onze andere workshops