Auping en DSM-Niaga maken circulair matras

circulair matras van Auping en DSM-Niaga

Auping en DSM-Niaga maken circulair matras

Auping heeft in samenwerking met joint venture DSM-Niaga een volledig circulair matras weten te ontwikkelen.

Ruim anderhalf miljoen matrassen worden jaarlijks alleen al in Nederland afgedankt. Omdat normale matrassen veel brandwerende materialen bevatten, leveren ze weinig rendement op in verbrandingsovens. Daarnaast zijn matrassen vaak te groot en moeten ze eerst door de shredder. Voor de afvalindustrie waren matrassen dus een pijnpunt.

Het nieuwe matras van Auping werd mogelijk door een nieuw soort lijm, ontwikkeld door DSM-Niaga. Deze lijm verliest zijn lijmeigenschappen zodra het in contact komt met elektromagnetische- of infraroodstraling. Door onder andere deze lijm is het mogelijk om een matras modulair op te bouwen. Op deze manier is het mogelijk om versleten onderdelen door een monteur te laten vervangen.

Het nieuwe matras biedt ook mogelijkheden voor een compleet nieuw businessmodel. Auping biedt haar klanten de mogelijkheid om een bed te leasen. Voor een vast periodiek bedrag kunnen klanten daarmee gebruik maken van een bed. Bij het aflopen van een contract gaat het bed, inclusief matras, terug naar Auping zodat er een nieuw circulair matras van gemaakt kan worden.

Bron: deingenieur.nl